Kontener gastronomiczny: pomysł na pierwszy biznes
Lokale gastronomiczne to nieodłączny element każdego miasta. Nieustannie ulegają najnowszym trendom, zmieniają się i ewoluują. Jednym z nowych zjawisk, jakie dotyczą branży gastronomicznej, jest rosnąca popularność kontenerów gastronomicznych. Brzmi zaskakująco? Po przeczytaniu kilku następnych akapitów nie będzie to dla Ciebie nic dziwnego. Kto wie, może sam pokusisz się o wypróbowanie tego pomysłu…
Łatwy start
Własna restauracja to marzenie niejednej osoby, zwłaszcza wielbicieli gotowania. Gastronomia jest ponadto uważana za branżę, w której zawsze można liczyć na ciągły popyt. Pewnie właśnie stąd tak ogromna liczba lokali, w dodatku stale rosnąca. Jednak otwarcie własnego biznesu może wydawać się zbyt trudne, kosztowne i ryzykowne. Kontener gastronomiczny jest idealną odpowiedzią na wątpliwości osób, które zastanawiają się nad założeniem swojego pierwszego biznesu.
Kontener gastronomiczny to obiekt niewielki i mobilny, dzięki czemu:
- łatwo jest go postawić pod względem formalnym,
- koszty są nieporównywalnie niższe niż w przypadku nieruchomości.
Te 2 atuty już na starcie ułatwiają życie przedsiębiorcy stawiającemu pierwsze kroki w branży gastronomicznej. Jednak to tylko początek długiej listy zalet, wiążących się z wyborem kontenera gastronomicznego.
Nowoczesność i bezpieczeństwo
Przede wszystkim warto zaznaczyć, że wszelkie skojarzenia z anachronicznymi, blaszanymi obiektami rodem z minionej epoki są absolutnie niewskazane. Mówimy tu o nowoczesnych obiektach na miarę XXI wieku. W niczym nie ustępują swoim stacjonarnym odpowiednikom. Na najwyższym poziomie można u nich:
- bezpieczeństwo,
- higienę,
- wygodę,
- ergonomię,
- względy estetyczne.
Niezwykle ważne dla działalności branży gastronomicznej są zwłaszcza 2 pierwsze punkty w powyższej listy. Każdy kontener gastronomiczny musi uzyskać aprobatę Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W szczególności chodzi o regulacje dotyczące higieny, a ich zakres zależy od dokładnej specyfikacji działalności (rodzaj kuchni, napojów, dodatków itp.).
Źródło: Mastertec
Elastyczne projekty
To oczywiście nie koniec zalet, jakie mają kontenery gastronomiczne. Dzięki temu, że mają budowę modułową, można je dowolnie ze sobą łączyć. W ten sposób możesz stworzyć swój wymarzony projekt restauracji. Nie ma żadnego problemu, bez względu na to, czy realizujesz większy, czy mniejszy projekt.
Co więcej, kontener gastronomiczny to lokal, w którym można niezwykle łatwo zmieniać aranżację i układ ścian czy dobierać wyposażenie. Nie trzeba robić żadnego remontu, co pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, o stresie nie wspominając.
Podsumowanie
Mając na względzie wymienione wcześniej zalety otworzenia własnej restauracji (lub innego lokalu gastronomicznego) w kontenerze modułowym, łatwiej będzie podjąć decyzję. To łatwiejsza bezpieczniejsza i mniej kosztowna alternatywa dla lokalu w nieruchomości. Warto skorzystać z oferty doświadczonych i profesjonalnych firm, takich jak Mastertec. Możemy mieć wówczas pewność, że otrzymamy kompleksowe i spersonalizowane rozwiązania.